De website met achtergrondinformatie en de kaart is te vinden op: https://polaroidkasten.artisartis.nl/

In de wijk Groot Driene in Hengelo zijn veertien electrakastjes voorzien van fleurige afbeeldingen. De fotografen Jenny de Groot en Wim van der Geest hebben de foto’s ervoor geleverd. Ook de rest van het traject hebben ze verzorgd en begeleid. Half april zijn alle 14 geselecteerde kastjes voorzien van een afbeelding.

Eind november vorig jaar heeft de Wijkvertegenwoordiging Groot Driene de fotografen gevraagd de wijk op te fleuren door electrakastjes te voorzien van een passende afbeelding.

De fotografen moesten het hele traject verzorgen: van het selecteren van de kastjes en het verzorgen van de toestemming tot en met het plakken van de stickers. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan: “Het vinden van de juiste contacten voor de toestemming was de grootste uitdaging” aldus Wim. “Het heeft lang geduurd voordat de juiste personen gevonden waren, maar gelukkig is het allemaal goed gekomen. We wilden dit project alleen uitvoeren met de juiste toestemming.”
Die toestemming gooide wel wat roet in het eten. Ziggo, die de meeste kastjes in de wijk heeft staan, gaf geen toestemming. Daardoor konden veel kastjes niet worden voorzien van een mooie afbeelding. Er moesten dus andere kastjes gezocht worden. Gelukkig zijn er voldoende kasjes overgebleven.

Jenny en Wim hebben lang nagedacht over de uitvoering van het project: Wat voor afbeeldingen gebruik je en hoe presenteer je dit? Beide fotografen kwamen op het idee om het Droste-effect te gebruiken. Dat is een effect waarbij een afbeelding een verkleinde versie van zichzelf bevat. Voor de verkleinde afbeelding geldt weer hetzelfde, enzovoort. Hiervan zijn voorbeelden gemaakt en aan de wijkvertegenwoordiging gepresenteerd. Die was enthousiast en de fotografen hebben dit verder uitgewerkt.

Terwijl ze bezig waren met de uitwerking kwamen ze er achter dat elders in de wijk en ook in andere wijken soortgelijke projecten zijn geweest. De fotografen wilden niet dat het idee dat ze hadden te veel zou lijken op wat al eerder bedacht was. Ze zijn opnieuw aan het brainstormen geslagen en kwamen met het huidige idee. “Op een foto van de omgeving wordt een polaroid-foto met een afbeelding “geprikt” die de kijker aan het denken zet of een glimlach geeft.” aldus Jenny. Op de polaroid-foto’s staat de naam waar het kastje staat en de foto’s hebben een connectie met het werk van de schrijver.

Op de kastjes staat ook een QR code. Door deze code te scannen met je telefoon kom je op de website met de kaart waarop alle kastjes staan. Je kunt ze dan allemaal bekijken.

De website met achtergrondinformatie en de kaart is te vinden op: https://polaroidkasten.artisartis.nl/